Menedék alapítvány

Jó az Úr! Menedék a nyomorúság idején. (Náhum 1,7)

Önkéntes tevékenység a Menedék Alapítványnál

Önkéntes tevékenység a Menedék Alapítványnál

Jézus – Isten Fia – az emberért, önként önmagát adta – jött, élt, szolgált, tanított, vezetett, adott, megmentett – mert szeretett. 1984-ben a Budafoki Baptista Gyülekezet tagjaiból verbuválódott a Menedék Csoport, hogy segítsen a kallódó ifjúság megmentésében. Ugyanebben az évben, önkéntesek segítségével indítottuk és tartottuk fent heti rendszerességgel az utcán kallódó fiatalok részére a Menedék Klubot a Péter-Pál utcai baptista imaház alagsorában. Nem sokkal ezután a szomszédos házban megnyitottuk a Fiúotthont, majd a régi államosított, majd visszaszerzett imaház helyén – miután újat építettünk – a Leányotthont. Önkéntesek végeztek mindent: az előkészületeket, a terveket, a fizikai munkákat, az anyagi szükségek fedezését adakozással, a gondozást, tanácsolást, felügyeletet, étkeztetést, nevelést, napi eligazítást, munkába kísérést, bevásárlást, mindent. Ebben az időben még nem létezett szociális háló vagy szociális törvény; egészségügyi intézmények és néhány időseket befogadó szociális otthon volt csak.

Fiúotthon

A Menedék Csoport – önkéntes gyülekezeti segítőkből álló, nem hivatalos szervezetként – a gyülekezeti alkalmakon túl az utcán, és külön klubalkalmakon is fogadta a rászorulókat. Habár a gyülekezeti tagoknak csak egy része örült a kezdeményezésnek, az akkori lelkipásztor – Kovács Géza bácsi – meglátva a missziós lehetőséget, élére állt a csoport heti találkozóinak, és néhány református lelkésszel összefogva hamarosan városi szintű együttműködés vette kezdetét (Szabadság tér, Rákoskeresztúr).

A teljes idejű szolgálat működtetéséhez a mintát külföldről vettük át. Egy magyar vendégmunkás hozott híreket az amerikai WOL (Word of Life) bajor starnbergi munkásságáról. Ezután kapcsolatba kerültünk Paul Bubarral – a WOL (New York) akkori nemzetközi igazgatójával – aki látva szükségeinket, Stan Farmerhez, a His Mansion vezetőjéhez irányított bennünket, akit fel is kerestünk Vermontban és New Yorkban. Hamarosan mi is önkénteseket készítettünk fel  a hajléktalanokkal történő foglalkozáshoz. Az alapkönyvet – Larry Crab: „Kicsoda az ember?” – a csoport egyik aktív önkéntesével, Tóth Júliával fordítottuk le, amit később a Menedék Alapítvány (1987) ki is adott. A könyv a szív motivációjának és vezérlésének megváltoztatásáról szól: „lemez csere kell az ember fejében”, ami a szívből kap erre utasítást. Hal Moor, a His Mansion munkatársa Vermontból több mint 12 alkalommal látogatott Magyarországra, hogy képezze önkéntes tanácsadóinkat, akik együtt éltek gondozottjainkkal. Három gondozott és egy tanácsadó élt együtt egy négyágyas szobában. A projekt neve „Adj egy évet az Úrnak” volt. Az önkéntesek az egy év leteltével vagy visszatértek a helyi közösségeikbe, hogy tapasztalataikat felhasználva ott szolgáljanak tovább, vagy szerződéses jogviszony keretében a Menedék Alapítvány kötelékében maradtak.

Régi imaház – Leányotthon – Mamásotthon

A Menedék Klub és a Fiúotthon nagyon hamar népszerű lett, és hamarosan az ELTE (Talyigás, Gondos, Ferge tanszéki hármas) ösztönzött bennünket, hogy vegyünk részt az önkéntes órákon, ahol beszámoltunk az utcán és a klubban történt eseményekről és tapasztalatainkról. Felajánlották, hogy másoddiplomát szerezhetünk az újonnan alakult szociális családvédelmi szakokon, és becsatlakozhatunk más területekre is, de mi nemet mondtunk, mert számunkra a cselekvő segítés fontosabb volt, mint a diploma megszerzése.

Bodrogon, a volt Sárközi Nádasdy kastélyban 1988-tól táborhelyet alakítottunk ki, hogy elszakítsuk a fiúkat a fővárosi rossz kapcsolatokból. Itt Somogy megyében is önkéntesek tevékenységei és adományai által épült fel a szolgálat. Kelet-német, nyugat-német, amerikai keresztények, magyar katolikusok, reformátusok kis csoportjai érkeztek, és együtt építettük újjá a kastélyt. Minden nap csodákat éltünk meg a különféle csoportok és családok érkezésével, a szervezésben, az étkezésben, a közösség kialakulásában és az építőanyagok beérkezésében is.

Sárközi Nádasdy kastély

A Sárközi Nádasdy kúria újjáépült, ahol az alapítvány keretein belül létrejött a Nevelőcsaládok Közössége, ahol 5-5 gyermeket fogadtak be a családok. Főként Baranya és Békés megyéből, illetve Budapestről toboroztuk keresztény fiatal családokat a bodrogi kastélyba. Ekkor még a nevelőszülők csak ruhapénzt kaptak. Minden más önerőből, az alapítvány önkénteseinek felajánlásával és segítségével valósult meg.

Az önkéntesség a hívőkben Krisztus önkéntességéből ered, a hívők természetes, Szent Szellem által motivált – neki engedelmes – cselekvése, reagálás a szükségekre. Törekszünk Jézushoz hasonlóvá válni, ezért működik. Bár a motiváció nem változott, sajnos a szervezettség az önkéntességet a kezdeti időkhöz képest nehezebbé teszi, illetve új szerkezetbe illesztve lehet csak eredményes, melyet a fizetett szociális munkások többlet ráfordításával – többnyire önkéntes többletmunkájával lehet elérni. Az önkéntességről szóló törvény néhány nehéz kérdést a helyére tett: a szerződött munkatárs mellett az önkéntességgel járó költségek, ráfordítások elszámolhatókká váltak, és a státuszuk a szervezetben többnyire rendeződött.

Önkéntes: aki nem kényszerített, nem elvárásnak, vagy kötelességnek eleget téve cselekszik, hanem önként ad, segít, szolgál másnak. Áldoz a sajátjából, szeretetből, szívesen. Aki ellenszolgáltatást nem várva segít a megoldásban, és cselekszik.

Jézus – Isten Fia – az emberért , önként önmagát adta – jött, élt, szolgált, tanított, vezetett, adott, megmentett – mert szeretett.

Kovács Zoltán Károly

Megszakítás