Menedék alapítvány

Jó az Úr! Menedék a nyomorúság idején. (Náhum 1,7)

„Mindeddig megsegített minket az Úr!” – 25 éves a Menedékváros

„Mindeddig megsegített minket az Úr!” – 25 éves a Menedékváros

Idén novemberben hálaadó istentisztelet keretében ünnepeltük meg a Menedékváros fennállásának 25. évfordulóját. Nagyon áldott alkalmon vehettünk részt: jó volt visszatekinteni arra, ami ma már történelem, csodálni az Isten meg nem szűnő jóságát, emlékezni nehézségekre, örömökre, melyeken keresztülvezetett az Úr.

Tóthné Frank Anikó a Menedékváros intézményeinek vezetője házigazdaként köszöntötte a jelenlevőket. Az igehirdetés előtt Huszár Géza a Menedékváros egykori vezetője –  és Kovács Zoltán – a Menedék képviselője – számoltak be arról, hogy hogyan indult el Kiskunmajsán a szolgálat. Géza bizonyságot tett arról, hogy ha az Úr nem építette volna a házat, hiába fáradoztak volna csupán emberi erőből a szolgálat előremeneteléért. Zoltán pedig a Menedékváros korszakairól számolt be. A sok nehézségről, az Isten megoldásairól, a Menedék életeket átformáló módszertanáról és arról a bibliai alapgondolatról, amely a Menedékvárost ma is kíséri: a Menedék egy olyan hely legyen, ahol segítséget kaphat az az ember, aki bajban van. Mindketten az Isten dicsőségére mutattak rá, arra, hogy minden Tőle van és egyedül az Övé lehet a dicsőség mindazért, ami itt történhetett.

Ezt követően Dr. Kovács Géza lelkipásztor hirdette az Igét az 5 Mózes 8. alapján. „Emlékezz vissza az egész útra, amelyen vezetett Istened, az Úr.”. Géza a Menedék múltját, jelenét, jövőjét hozta kapcsolatba az Igével: a múlt „Próbára téve téged, megtudja, mi van a szívedben: megtartod-e parancsolatait, vagy sem?”, a jelen „Tartsd meg tehát Istenednek, az Úrnak a parancsolatait, az ő utain járj, és őt féljed!” és a jövő ígérete „Mert jó földre visz be most téged Istened, az Úr…”. Mindezek mellett emlékeztetett az igeszakasz végén lévő figyelmeztetésre is, vagyis, hogy „De vigyázz, ne feledkezzél el Istenedről, az Úrról oly módon, hogy nem tartod meg parancsolatait, döntéseit és rendelkezéseit…”. Élő, aktuális üzenetet kaptunk.

Az igehirdetést követően Liptai Gábor a Baptista Menedék Szolgálat vezetője hangsúlyozta meggyőződését, hogy a Menedék szolgálat Istentől indult el: ez a nehézségek között bátorítást, de egyben felelősséget is jelent a ma szolgálatban állók számára.

Ezt követően vendégeink, önkénteseink közül többen is megszólaltak: Serafin József a Baptista Szociális Módszertan vezetője kiemelte a Menedék szakmai és lelki munkájának összhangját és minőségét, Dobóné Czinkóczi Erzsébet, önkormányzati képviselő asszony a szociális munka napja alkalmából méltatta a Menedékvárosban folyó szolgálatot.

Örülünk, hogy szolgálatunknak jó híre lehet, elismerő szavakat kaphatunk azoktól, akik valóban ismerik és látják munkánkat és hálásak vagyunk azokért, akik mellettünk állnak és folyamatosan támogatják szervezetünk működését.

Az ünnepségen Garancsi János presbiter vezetésével a gyerekek dicsőítő dalaihoz kapcsolódhatott az ünneplő gyülekezet. Nagyon jó volt látni, hogy örömmel együtt énekelnek, kortól, nemtől függetlenül. Az alkalmat közös ének zárta, mely után állófogadáson vehettünk részt.

A beszámolót Csöndes Kati néninek – a Menedékváros gyülekezetvezetőjének – szavaival zárom: „Az elmúlt 25 évet nem lehet elmondani. Annyi örömöt, nehézséget, próbatételt éltünk át, de Isten mindig megtartott minket.” 

Legyen Istené a dicsőség mindenért!

Boda Gábriel

Megszakítás