Menedék alapítvány

Jó az Úr! Menedék a nyomorúság idején. (Náhum 1,7)

Oltási beszámoló a Menedékvárosból

Oltási beszámoló a Menedékvárosból

Tavaly év márciusa óta vártuk, hogy a Menedékvárosban élők nagyobb biztonságban legyenek a COVID-19 vírussal szemben.

A kiskunmajsai Menedékvárosban hajléktalanok átmeneti szállását, népkonyhát és családok átmeneti otthonát működtetünk. 2020 tavaszán három hónapig gyakorlatilag le voltunk zárva az intézményre vonatkozó kijárási és látogatási tilalom miatt. 2020 szeptember eleje óta már csak látogatási tilalom van érvényben, a kijárási tilalom megszűnt a hajléktalan ellátó intézményünkben is, így most könnyebben vészeljük át ezt az időszakot, mint a tavaly tavaszit.

Istennek legyen hála, hogy a Menedékvárosban ezidáig nem kellett karantén helyzetet kihirdetni, habár a hajléktalan emberek többsége nagyon súlyos egészségi problémákkal küzd.

A védőoltással kapcsolatos információkat az első felmérések alkalmával munkatársaim és lakóink nagyon szkeptikusan fogadták. Ez a véleményünk jelentősen változott januártól kezdődően, mert egyre inkább felismertük, hogy az életünk mindennapjaiban elengedhetetlen a védőoltás felvétele, továbbá megnyugtató híreket kaptunk, miszerint az oltóanyagok többszörösen bevizsgáltak és biztonságosak. Végül az ellátott felnőtt lakók és a munkatársak szinte mindegyike az oltás felvétele mellett döntött, belátva hogy ez a személyes és közösségünk érdeke is.

Az első védőoltást 2021. január 29-én vehettük fel, amit jelentős szervező munka előzött meg a Menedékváros munkatársai, a Kiskunmajsai Járási Hivatal, a Kiskunhalasi Járási Hivatal és a Megyei Népegészségügyi Osztály, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámügyi Osztálya, a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház és az intézmény orvosa részéről. Az oltást a Menedékváros a tanácstermében vettük fel, jelen volt a kórház részéről 3 fő, a Járási Hivatal részéről is 3 fő a folyamatos adminisztrációs munkák végzése miatt. Profi, jól felkészült oltó csapattal találkoztunk. Összesen 62 fő került beoltásra, több mint négy óra hossza alatt.  A várakozás, majd az oltást követő megfigyelés ideje jó hangulatban telt el: dicsőítő énekeket hallgattunk – énekeltünk. Némelyeknél felkar izomfájdalom, fejfájás és émelygés volt a mellékhatása.

A második védőoltás felvételére február 19-én kerül sor. Már nagyon várjuk.

Rövid beszámolók az ellátottak részéről a védőoltással kapcsolatban:

Mariann: „Nyugodt vagyok, hogy védettnek érezhetem magam, biztonság van bennem. Kétszeresen vagyok védett, a Jó Istentől és a védőoltástól is. Az oltás után bátorítottam a többieket, hogy a tüneteket könnyebben elviseljék, amik szerintem, inkább pszichés jellegűek voltak.

Mariann és Rozika: „Mennyire nagy előny, hogy intézményben élünk, mert mi az elsők között kaptuk meg a védőoltást. Még több millió ember vár Magyarországon az oltásra. Az influenza elleni védőoltást is minden évben felvesszük, mert vigyázunk egymásra”

Márk: „Örültem neki, hogy fel lehet venni a védőoltást, hiszen ezután majd mehetek mindenfelé. Védelmem  lesz a COVID-dal szemben, és a saját környezetemben lévőket is óvni fogom.”

Marika: „Biztonságban érezhetem magam, hogy nem leszek beteg. Súlyos tüdőbetegségben szenvedek évek óta, így nagyon félek a COVID-tól. Amióta beszélték, hogy lesz védőoltás én azóta vártam, hogy megkaphassam. Örülök, hogy intézményen belül az elsők között felvehettem.”

János: „Olyan betegségem van, ami miatt rám a COVID-19 vírus életveszélyes. Belehalhatok. Fontos számomra önmagam és a közösségem védelme, amit a védőoltás biztosít. Javaslom, hogy mindenki vegye fel. Én bízok a biztató eredményekben, kevesebb fertőzött és kevesebb haláleset lesz ezután. Örülök annak, hogy a Menedékvárosban élek, és az elsők között vehettem fel a védőoltást. Nagyon nagy szerencse volt, hogy eddig nem volt vírusprobléma az intézményben. A védekezés jól megszervezett volt az intézmény munkatársai és lakói között. Várom a második védőoltást, hogy minél hamarabb teljes védettséget élvezzek.”

Az Úr Jézus Krisztus kegyelme által hisszük, hogy megtartatunk. (ApCsel 15.11)

Tóthné Frank Anikó intézményvezető

Megszakítás