Menedék alapítvány

Jó az Úr! Menedék a nyomorúság idején. (Náhum 1,7)

500 év – 500 fa: Faültetés a Menedékvárosban

500 év – 500 fa: Faültetés a Menedékvárosban

„Az igazak gyökere mozdíthatatlan.”

2023-ban ünnepeljük az anabaptista-baptista misszió kárpát-medencei megjelenésének 500. évfordulóját. A jubileumhoz közeledve a Magyarországi Baptista Egyház vezetősége – csatlakozva a Magyar Kormány Országfásítási Programjához – közös aktivitásra hívta a baptista közösségeket. A kezdeményezés célja, hogy a következő években 500 fát ültessünk el baptista gyülekezetek, intézmények környezetében, Magyarország és a Kárpát-medence zöldítése érdekében. Az 500 éves múltra való emlékezés mellett célunk, hogy felhívjuk az emberek figyelmét az egészséges környezet fontosságára is.

A program keretében a Menedékvárosban 2020. november 24-én került sor – a járványhelyzet miatt – szűk körű ünnepségre: korai juhar és ezüsthárs csemetéket ültettünk.

A négy fa jelképezi a Menedékvárosban található intézményeket (családok átmeneti otthona, hajléktalanok átmeneti otthona, népkonyha) és helyi gyülekezetünket. Ezek egymás mellett, kölcsönös együttműködésben szolgálnak, ezért kerültek a fák egymáshoz közel játszóterünk végében: A Menedékváros intézményeibe érkező ellátottak körében nemcsak szociális segítségnyújtást kívánunk megvalósítani, hanem a lelki – szellemi szükségletek betöltésében is részt kívánunk venni: A mindennapi nehézségekben, az új utak és lehetőségek megtalálásában szükségünk van Isten kegyelmére, vezetésére. A Menedékváros munkatársai és önkéntesei adják az állandó tagjait helyi baptista gyülekezetünknek. A gyülekezeti alkalmak a mindennapi életünknek, munkánknak aktív részei, melyhez az intézményeinkbe érkezők csatlakozhatnak. A gyerekek közül többen is az énekes csoport tagjaivá válnak, vannak akik megtérnek, ezzel gyökeres változás lép életükbe, majd így folytatják tovább életüket az intézmény kapuin kívül. 

Az ünnepség keretében a Menedékváros Baptista Gyülekezet tagjai osztották meg személyes bizonyságtételüket arról, milyen stabilitást és tápanyag utánpótlást jelentenek a „gyökerek” közösségünk életében.

Megszakítás