Menedék alapítvány

Jó az Úr! Menedék a nyomorúság idején. (Náhum 1,7)

Élet a Menedékvárosban – COVID idején

Élet a Menedékvárosban – COVID idején

(Ez még mai napig is egy folyamat, melynek még nem látjuk a végét.) 2020. március közepe után a látogatási és kijárási tilalom bevezetése mellett a munkatársaimmal és a fenntartóval együtt a legfőbb célunk az volt, hogy a Menedékvárosban élők biztonságban és egészségesen átvészeljék a járványhelyzetet. Szerencsére ez eddig sikerült. Június 8-án, amikor megtudtuk, hogy feloldották a kijárási tilalmat, együtt sírtam a lakógyűlésen az ellátottjainkkal. Közösen úgy értékeltük, hogy nagyon szigorú szabályok mellett megcsináltuk, túléltük. Istennek legyen hála! Ezért imádkoztunk.

COVID alatt is aktív életet éltünk és élünk:

  • A HÁO-ban és a CSÁO-ban elkülönítésre alkalmas lakásokat hoztunk létre a gyanús vagy fertőzött esetek izolálására, de szerencsére nem volt rá szükség. Folyamatosan fertőtlenítettünk, és a járványhelyzet előírásait szigorúan betartottuk. 
  • Bevezettük az éjszakai járőr szolgálatot. Lakóink közül 8 fő vállalta, hogy éjszaka vigyáznak a Népkonyhára és a Menedékváros területén folyamatos járőrözést tartanak a betörések elkerülése és megelőzése miatt. A kiskunmajsai rendőrség és a polgárőrség is segítséget nyújtott a nagyobb területünk védelmében.
  • A Családok Átmeneti Otthonában kifestették a kollégák a lakásokat, lépcsőházat, irodát, szárító helyiséget, volt ahol a közfogisok is közreműködtek.  Még színesebbek és még szebbek lettünk. A játszóteret újra festettük és felújításokat hajtottunk végre.
  • Parlagfű-mentesítést végeztünk és végzünk mai napig is a Menedékváros területén és a Kiskunmajsa-Csólyospálos közút mellett.
  • Kertészkedtünk és kertészkedünk a mintakertünkben, ahol különböző gyógynövényeket és zöldségféléket termesztünk.
  • A régi garázsokat lebontottunk, mert a helyükre a közfoglalkoztatási mintaprogram keretében új tároló – garázsokat helyeztünk. A program keretében újabb eszközökre kaptunk támogatást, mint pl. ágaprító, fűkaszák, kerti szerszámok, rotációs kapa, raklapmozgató, hőlégkeveréses sütő, pótkocsi…
  • Mindennapi bevásárlásokat és ügyintézéseket végeztünk. A digitális oktatásban közreműködtünk és a gyermekek korrepetálását  végeztünk.
  • Lakógyűléseket tartottunk úgy, hogy legalább 1,5 méter távolságban, szájmaszkban voltunk az udvaron.
  • Istentiszteleteket tartott a Menedékváros Baptista Gyülekezete úgy, hogy a zárt kerítésen belül voltak a lakók, a kerítésen kívül pedig az igehirdetők Garancsi János és Fazekas László. Mégis tudtunk örvendeni és dicsőíteni. Minden este pedig az udvaron imaórákat tartottunk.
  • A népkonyha a mindennapi ebédet biztosította, a vacsorát az ellátottak részére az RSZTOP projektből oldottuk meg.  A fenntartó támogatásával elkészültek a Népkonyha villanyhálózatának és tetőfelújításának munkálatai és folyamatban van az étkező – imaház átépítése.
  • Adományokat fogadtunk a COVID ideje alatt a Magyar Élelmiszerbankból. Azóta cégek adományait is fogadtuk. Itt külön köszönetet szeretnék mondani Nagy Gábornak és feleségének Mariannak.
  • A TESCO Magyarország támogatásának köszönhetően trambulin és kerti medence segítette a gyermekprogramok szervezését a nyári szünetben. Köszönjük Gurbán Péter közreműködését.
  • Nagy örömünk, hogy Kiskunmajsa és Csólyospálos polgármestereinek együttműködésének köszönhetően ősszel elkészül az aszfaltozott kerékpárút a Menedékváros előtt, ami lakóink biztonságos közlekedését fogja segíteni.  

Nagyon hálás vagyok a Jó Istennek! Büszke vagyok a munkatársaimra, a helyben lakó önkéntes segítőinkre, akik kitartóak és önzetlenek a legnehezebb időszakban is. Köszönöm a fenntartó támogatását és segítségét! Az Úr legyen Velünk!

Tóthné Frank Anikó

Megszakítás