Menedék alapítvány

Jó az Úr! Menedék a nyomorúság idején. (Náhum 1,7)

Csapatmunka a Mamásotthonban

Közel háromnegyed éve dolgozom a Mamásotthon munkatársaként. Munkámban arra törekszem, hogy a tőlem telhető legjobb módon megtegyem azt, amiért én vagyok felelős, valamint hozzátegyek mások munkájához. Ez a munka együttműködést, csapatmunkát igényel a munkatársakkal, valamint érzékenységet az anyukák, gyermekek irányába. Az, hogy a munkatársak keresztény emberek, egységet ad a munkánkban. Látszik, hogy mindenki törekszik a jóra, amit Isten és a saját hite szerint jónak tart.

Számomra ehhez a munkához hozzátartozik a folyamatos kiengesztelődés, ami azt jelenti, hogy gyakorolom a megbocsátást önmagam és mások felé Isten kegyelméből. Szembesülök azzal, hogy van, amit jól csinálok, és van, amiben változtatni, csiszolódni, fejlődni és tökéletesedni kell.

Gyermekgondozást végzek, ami azt jelenti, hogy észrevételeimet jelzem az anyukának a gyermekneveléssel kapcsolatban, adminisztrálom a gyermekek fejlődését, a gondozás folyamatát, segítek az anyukának ügyei intézésében (gyermekek óvodai, iskolai elhelyezése, állami támogatások igénybevétele). Folyamatos csiszolódást jelent ez a munka, hogy hogyan tudok úgy szólni és tenni, hogy abban szeretet legyen.

Nyolc család gyermekei fordultak meg a gyermekgondozásom alatt. Volt nehezebb család, akivel sok megküzdeni való feladat volt, olyanok is akadtak, akik nagyon rövid ideig tartózkodtak a Mamásotthonban és volt/van olyan család, akivel jól együtt tudtam működni, mert nyitottak a fejlődésre, változásra.

Jelenleg három család gyermekeivel foglalkozom, ami négy kiskorút és két kamaszkorút jelent. Az anyukák fordulhatnak hozzám, valamint én is megkeresem őket.

Az egyik családban előrehaladás, hogy óvodába irattuk a középső gyermeket, valamint, hogy a kisfiú a gondozás alatt szobatiszta lett. Az anyuka el tudta érni gyermekénél, hogy örüljön, és büszke legyen teljesítményére. A kisebbik testvér betegségét kivizsgáltattuk. Ennek eredményeként megtudtuk, hogy a gyermek meggyógyult, egészséges.

A másik anyukának két kisgyermeke van. Számomra öröm az, hogy közreműködésünkkel az anyuka életében először elkezdett dolgozni.

Van a gondozásunkban egy hívő asszony is, aki sokban hozzájárul a Mamásotthon légköréhez. Sokat segít más anyukáknak. Lányával kapcsolatban igényes, és elfogadja a tanácsokat, észrevételeket. Lánya a Mamásotthon munkatársainak köszönhetően elment a tóalmási táborba, valamint a Balatonnál és Kaposváron is nyaraltak.

A gondozási időben igyekszünk az anyukák és gyermekek számára kikapcsolódási lehetőséget is biztosítani. Egyik munkatársammal együtt szerveztünk meg egy kamaraerdei kirándulást. A Fiúotthon önkéntesének segítségével bográcsoztunk, valamint játékos vetélkedőt is szerveztünk a gyerekek, anyukák és a Fiúotthon résztvevőinek. Az anyukák és mi munkatársak számos süteményt sütöttünk a közös együttlét jobbá tételére. A Fiúotthon lakói pedig figyelmesek voltak, játszottak a kisgyermekekkel.

Számomra cél az, hogy a gyerekek a gondozásom alatt haladjanak előre testi, lelki, erkölcsi vonatkozásban. Amikor azt látom, hogy tudtam mozdítani valamit egy család érdekében akkor tudom, hogy mindezt egy munkatársi körben tettem, a Menedék Alapítvány közösségének is köszönhetően.

Szántó Csilla

Megszakítás